夕べのお客様はいきなり「杏狩りしに行きたい」と言い出した。夕方5時半でした。杏農家の皆様はその時間帯がもうおしまい。
残念?いいえ。我が亀清旅館に2年前に植えた杏の木があって、実は少しなっていましたので、お客様を案内しました。「一本の気だけですが…」と言ったら、「それで良いです。杏の実は見た事がないから。どうなっているか見てみたい」と言われました。
まあ、小さい事でしたが、お客様は初めて杏のみを見て、初めて「採りたて」で食べました。庭師の岡田さんの植えた杏の木は昔からの種類で、実は「尼酸っぱい」と言うより、ただの「酸っぱい」って感じ。どちらかと言うと、ジャム作りに最適。個人的には私が好きですが、お客さんに最近の種類、甘い「ハーコート」の方が良かったかもしれない。
Last night, our guests suddenly declared that they wanted to go pick apricots. At 5:30pm. Umm, all of the apricot orchardists are done for the day.
But never fear, Kamesei Ryokan is here! 2 years ago, our gardener planted an apricot tree for us. It actually was bearing a bit of fruit, so I took the guests to see it. It was their first time to see apricots in anything other than a jar of jam, so they were pretty excited.
The variety that our gardener planted was an heirloom variety. A nice, tart (sour?) variety. Perfect for jam. I personally like the tartness, but I think our guests would have preferred a modern variety like the sweet Harcot.