薪ストーブのうんちくですが、薪としてはりんごの木が一番いいとよく言われます。
松とか杉は良く出るけど、直ぐ燃えっちゃうし脂があるから煙突が詰まる。
楢が本来なら火が長持ちで一番良いけど、あまり手に入らない。
アカシアはこの辺で時々出ます。国が千曲川沿いのを定期的に切って、提供してくれるから。日持ちは良いけど、付きにくいのでストーブが良く燃えてからじゃないと駄目。バラ科の為に針もある悪い面、比較的に割りやすい。
杏はとにかく固くて切り辛い。
りんごの木は周辺の農園が剪定する時に出ます。昔は皆がその剪定物を墨にして、炬燵に使っていたようです。現在は炬燵に墨を使う人がほとんどなくて、りんご農園の皆は剪定物が余っていてが困っている。私達薪ストーブの皆が取りに行くので、お互いに助かります。
薪としてりんごの木は日持ちがそこそこ良いし、火を付ける時から使える。甘い香りも何となくする。
との事で、私ども薪ストーブを持っている皆には好まれています。
ただし、問題は真っ直ぐなりんごの木はまずない。割るのに大変です。
どれだけ固くて、割りにくいか良く分かってきた。以前は木造柄のは何本かが壊れちゃって最強の斧、グラスファイバー柄の「Tomahawk」を買いました。しかし、それもついに割れました。
上山田のりんごの木はすごい!
まあ、薪集めで苦労しているけど亀清旅館のロビーにある薪ストーブを楽しまれているお客様の姿を見れば、その苦労の分の価値があるように感じます。
Today, a little bit of firewood trivia for you.
Wood from oak trees is the most highly prized because it burns so nice and long. However, it is hard to come by.
Pine and cedar logs are much more readily available, but their wood burns so quickly and the sap tends to plug up the chimney.
Acacia trees grow like weeds along the banks of the Chikuma River. The government regularly cuts them down and offers the wood for free. It burns long but on the other hand is difficult to start burning. It splits well but has thorns (it's part of the rose family).
Apricot tree wood is so hard it's difficult to cut.
Which makes apple tree wood the most popular with us wood stove owners in Nagano. It burns fairly long and takes well to flame. It even gives off a bit of a sweet scent.
The many apple orchardists around trim their trees in the winter. In the past, people used to take the trimmings and make charcoal to use in their 'kotatsu' (tables with a heating element on the underside). Nowadays, most kotatsu are electric so the orchardists tend to get stuck with lots of wood to dispose of. Us wood stove guys are more than happy to take it off their hands. It's a perfect symbiotic relationship.
The one downside is apple trees never grow straight. All their twisting and branching makes them difficult to split. I've gone through several wood-handled axes trying to split apple tree wood. So last year I bought a fancy new-fangled fiberglass handle "Tomahawk" ax. But just the other day, it's handle, too, cracked.
Proof that Kamiyamada's apple tree wood is tough!