亀清の庭師のおもてなし:  Lindera umbellata -- A gift from Kamesei's Gardener to our guests

2013.06.22: その他 Miscellaneous

亀清旅館の「100年風呂」露天風呂はこの青い目の若旦那の手作り作品です。つまり、私からお客様へのおもてなしの一つです。

このお風呂の庭は亀清の庭師、岡田さんの作品です。雑木林とのテーマで、お陰様で100年風呂は秘湯の様な雰囲気。

お風呂のアプローチに岡田さんが『 クロモジ ( Lindera umbellata) 』を植えてくれました。岡田さんによると、
山地に生える樹木で、高さ2~4mぐらいになります。
樹皮や材にさわやかな香気があり、昔からクロモジの枝をつかって、和菓子の爪楊枝(ツマヨウジ)がつくられています。
との事だそうです。

クロモジの英名はスパイスブッシュです。調べたら、実はオールスパイスの様な味がして、お肉の味付けに最適だそうです。そして、りんごのみと同じ時期になるの、りんごとの組み合わせも良いらしい。枝は御茶にも使えるし、北米のネイティブは風邪薬に使ったそうです。

まあ、その奥深い所は別として、お客様が100年風呂に入る時に必ずこの植物の側に通ります。そうすると、枝に当たったら、良い香りがする訳です。

つまり、庭師からのおもてなしです。

Kamesei Ryokan's "100-Year Bath" outdoor bath was made by hand by myself. In other words, a gift from me to our guests.

The bath's garden was designed and built by our gardener, Okada-san. Along the approach to the bath, he planted a Lindera umbellata shrub. Its common name is a "spicebush".

I researched a bit about the spicebush, and apparently its fruit has a flavor similar to allspice. It goes well as a seasoning for meat and pastries. With the fruit maturing the same time as apple season, the spicebush berries are an excellent compliment to apples, as well. The branches can be used as an ingredient to make tea, native Americans used to use spiceberry as medication for colds.

That is all fine and dandy, but for me my favorite aspect of the spicebush is the wonderful scent the branches give off as you rub them while walking by, as our guests do when walking to enter the 100-Year Bath.

In other words, a gift from our gardener to our guests.

Lindera umbellata秋には黄色く紅葉します。





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