正直って、善光寺=戒壇巡りとおそばだと思い込んでいました。長野の代表の観光スポットという事で、初めて長野に来た時に連れてもらったし、あれから何度も行っているし、友達や親戚が着たら必ず連れて行きます。
善光寺の本道の大きさにいつも感動しますが、主に思い出に残っているのは戒壇巡りと周辺の店でおそばを食べる事。
今日、その印象が変わりました。善光寺のメインの通りの横に宿坊が並んでいる小道があります。始めて通りました。静かな細い道で歴史のある宿坊の建築が素敵。こんなに格好良い通りが善光寺のすぐ側にあるって驚きました。
目的が「徳行坊」でした。その若麻績さんと長野インバウンドサミットで盛り上がりました。若麻績さんは善光寺のインバウンドのフィルターになる努力しています。我々外国人が善光寺の深い意味を理解できるように、善光寺の伝統や文化を外国人に伝えれるように頑張っています。
今度は善光寺の文化・伝統「体験コース」を立ち上がりました。善光寺をプロのガイドによって説明、座禅、茶道、着物着付け(女性のみ)、精進料理、とにかく立派なメニューを準備してくれています。
私は2月12日(木)にその体験を体験する予定です。ご一緒にどうぞ。
To be honest, up until now my main impression of Zenkoji Temple in Nagano City has been the "kaidan-meguri" underground labyrinth and eating soba at one of the many restaurants nearby. Zenkoji is Nagano Prefecture's premier tourist destination. My first time to Nagano, I was brought here, and I've been back many times since. Anytime friends or family come to visit, we take them to Zenkoji. However, my memories of the temple tended to revolve around dungeons and noodles.
Until today.
One street over from the busy main approach to Zenkoji is a narrow lane lined with "shukubo" lodgings for pilgrims. It's a quiet little road, and the historical architecture of the shukubo is classic. I never knew that this cool street existed. I went up it for my first time ever today. My destination was "Tokugyoubou", the shukubo of monk Wakaomi-san. He was a major participant in the Nagano Inbound Summit last September. Wakaomi-san is positioning himself to be the "filter" for travellers from abroad visiting Zenkoji. He was instrumental in showing the Michelin Guide travel editor the temple (perhaps that's the reason why the only tourist spot receiving Michelin's vaunted 3 stars in Nagano is in Zenkoji?). He is also putting together a special program to let visitors from abroad experience Zenkoji's culture and tradition -- beyond just the underground passage and soba shops. The program features a guided professional tour in English of the temple, zazen meditation, tea ceremony, kimono wearing (for ladies) and a lunch of traditional Buddhist vegetarian "shojin" cuisine.
I'm going to try out the new program on 12-Feb (Thurs.) and everyone is welcome to join.
徳行坊のHPはこちらClick here for Tokugyoubou's website